Harta Europei

admin

Administrator
Staff member
#1
Harta Europei - Harta Europei Rutiera - Distanta Rutiera Europa - Harta Europei Online - Harti GPS Europa - Europa Harti - Harta Germaniei - Harti GPS Gratis Europa
Europa este un continent situat în totalitate în emisfera nordică și mai ales în emisfera estică. Este mărginit de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Asia la est și Marea Mediterană la sud. Acesta cuprinde partea cea mai vestică a Eurasiei. Este al 6-lea cel mai mare continent din lume.

Europa este considerată în mod obișnuit separată de Asia de diviziunile din bazinul hidrografic al Munților Ural și Caucaz, râului Ural, Mării Caspice și Negre și căilor navigabile ale strâmtorilor turcești. Deși termenul „continent” implică geografie fizică, granița terestră este oarecum arbitrară și a fost redefinită de mai multe ori de la prima concepție în antichitatea clasică. Împărțirea Eurasiei pe două continente reflectă diferențele culturale, lingvistice și etnice Est-Vest, care variază pe un spectru mai degrabă decât cu o linie de divizare accentuată. Frontiera geografică dintre Europa și Asia nu respectă nicio frontieră de stat: Turcia, Rusia, Azerbaidjan, Georgia și Kazahstan sunt țări transcontinentale. Franța, Portugalia, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit sunt, de asemenea, transcontinentale, deoarece partea principală este în Europa, în timp ce buzunarele teritoriului lor sunt situate pe alte continente.


europa-vdqc.jpg
Europa acoperă aproximativ 10.180.000 de kilometri pătrați (3.930.000 km2) sau 2% din suprafața Pământului (6,8% din suprafața terestră). Politic, Europa este împărțită în aproximativ cincizeci de state suverane, dintre care Rusia este cel mai mare și cel mai populat, care se întinde pe 39% din continent și cuprinde 15% din populația sa. Europa a avut o populație totală de aproximativ 741 milioane (aproximativ 11% din populația mondială) din 2018. Clima europeană este afectată în mare măsură de curenții atlantici calzi, care temperează iernile și veri pe mare parte a continentului, chiar și în latitudinile în care clima din Asia și America de Nord este severă. Mai departe de mare, diferențele de sezon sunt mai vizibile decât aproape de coastă.

Europa, în special Grecia antică și Roma antică, a fost locul de naștere al civilizației occidentale. Căderea Imperiului Roman de Apus în 476 d.Hr. și perioada ulterioară a migrației au marcat sfârșitul istoriei antice și începutul Evului Mediu. Umanismul renascentist, explorarea, arta și știința au dus la epoca modernă. De când era descoperită începând de Portugalia și Spania, Europa a jucat un rol predominant în afacerile globale. Între secolele XVI și XX, puterile europene au controlat în diferite perioade America, aproape toată Africa și Oceania și majoritatea Asiei.

Epoca Iluminării, Revoluția Franceză ulterioară și Războaiele Napoleonice au modelat continentul cultural, politic și economic de la sfârșitul secolului al XVII-lea până în prima jumătate a secolului XIX. Revoluția industrială, care a început în Marea Britanie la sfârșitul secolului 18, a dat naștere unei schimbări economice, culturale și sociale radicale în Europa de Vest și, în cele din urmă, în lumea largă. Ambele războaie mondiale au avut loc în cea mai mare parte în Europa, contribuind la o scădere a dominanței din vestul Europei în afacerile mondiale până la jumătatea secolului XX, pe măsură ce Uniunea Sovietică și Statele Unite au luat importanță. În timpul Războiului Rece, Europa a fost împărțită de-a lungul Cortinei de Fier între NATO în Vest și Pactul de la Varșovia din Est, până la revoluțiile din 1989 și căderea Zidului Berlinului.

În 1949, Consiliul Europei a fost fondat, în urma unui discurs al lui Sir Winston Churchill, cu ideea de a uni Europa pentru a atinge obiective comune. Cuprinde toate statele europene, cu excepția Bielorusia, Kazahstan și Orașul Vaticanului. O mai mare integrare europeană a unor state a dus la formarea Uniunii Europene (UE), o entitate politică separată care se află între o confederație și o federație. UE are originea în Europa de Vest, dar se extinde spre est de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Moneda majorității țărilor Uniunii Europene, euro, este cea mai frecvent utilizată în rândul europenilor; iar Spațiul Schengen din UE elimină controalele la frontieră și imigrare între majoritatea statelor membre.

În mitologia greacă clasică, Europa (greacă veche: Εὐρώπη, Eurṓpē) a fost o prințesă fenică. Cuvântul Europa este derivat din numele ei. Numele conține elementele εὐρύς (eurús), „larg, larg” și ὤψ (ōps, gen ὠπός, ōpós) „ochi, față, înfățișare”, , prin urmare, compozitul lor Eurṓpē ar însemna „ochi lat "sau„ aspect larg ". Broad a fost un epitet al Pământului însuși în religia proto-indo-europeană reconstruită și în poezia consacrată.

Au existat încercări de a conecta Eurṓpē la un termen semitic pentru „vest”, acesta fiind fie Akkadian erebu însemnând „a coborî, a apune” (spus al soarelui) sau a „erebului” fenician „seară, vest”, care este la originea magrebului arab și a marara ebraică. Michael A. Barry, profesor în Departamentul de Studii Aproape de la Universitatea Princeton, găsește mențiunea cuvântului Ereb pe o stelă asiriană cu sensul de „noapte, [țara apusului”, în opoziție cu Asu ”[țara] răsăritul soarelui ”, adică Asia. Același motiv de denumire în conformitate cu „convenția cartografică” apare în greacă ανατολή (Anatolḗ „răsăritul soarelui”, „est”, de unde și Anatolia). [19] Martin Litchfield West a declarat că „fonologic, potrivirea dintre numele Europei și orice formă a cuvântului semitic este foarte slabă.” [20] Alături de aceste ipoteze există și o rădăcină proto-indo-europeană * h1regʷos, care înseamnă „întuneric”, care a produs și grecescul Erebus.

Majoritatea limbilor mondiale majore folosesc cuvinte derivate din Eurṓpē sau Europa pentru a se referi la continent. Chineza, de exemplu, folosește cuvântul Ōuzhōu (歐洲 / 欧洲); Un termen similar derivat din chineză Ōshū (欧 州) este folosit uneori și în limba japoneză, cum ar fi în numele japonez al Uniunii Europene, Ōshū Rengō (欧 州 連 合), în ciuda katakana Yōroppa (ヨ ー ロ ッ パ) fiind mai frecvent folosită. În unele limbi turcice, denumirea inițială persană Frangistan („țara francilor”) este folosită în mod obișnuit pentru a face referire la o mare parte din Europa, în afară de nume oficiale precum Avrupa sau Evropa.
 
Last edited:
Top